гр.София, Бул ,,Александър Стамболийски” 147, вх. В, ет.1

Ето няколко лесни начина, по които може да намалите екранното време на децата, за да създадете една по-спокойна и уютна атмосфера вкъщи.
 1. Семейно обсъдете идеята уикендите да са време без екрани за цялото семейство.
 2. Може да изберете един ден в седмицата, в който да има време за „Мама и мен“ или „Тати и мен“. Нека да стане традиция, така детето ще се чувства специално и щастливо в тези часове и няма да има време и желание да търси екрани. Ако са няколко деца, може всяко дете да си има отделен ден, в който да правите нещо заедно.
 3. Нека все пак времето, което прекарва пред екран да не е преди лягане, за да може да заспи по-лесно.
 4. Открийте любимото хоби или интерес на детето си и го стимулирайте да му отделя повече време. Например, ако обича животни и имате домашен любимец, може да му дадете отговорността да го храни, както и да разглежда книжки от библиотеката за любимите му животни.
 5. Нека скуката се превърне във ваш приятел. Скуката мотивира детето да измисля игри, да си използва въображението, вместо да получава информация и идеи наготово.
 6. Дайте пример на детето като и вие ограничите времето си пред екрани. Може да пробвате да използвате екраните докато спи или е навън, но не пред него.
 7. Нека екранното време стане осъзнато време, в което семейно използвате екрана. Например, може да гледате филм и да го обсъждате. Може да питате детето кой му е любимия герой, какво би направил в тази ситуация и какъв край би бил най-интересен.
 8. При дълги пътувания може да вземете детски устройства без екран за слушане на приказки или песни вместо таблет или телефон. Yoto Player е малък музикален плейър специално създаден за деца, но може и обикновен mp3 player, на който да сте качили любимите песнички и приказки на детето.
 9. Изтеглете приложение за ограничаване на времето пред екран. Може да се ограничат конкретни приложения или цялостно да се изключва телефона.
 10. Поговорете с детето за това какво точно най-обича да прави онлайн и помислете за алтернатива, която да удовлетвори конкретната нужда. Например, ако общува онлайн с приятелите си, може да се организират по-чести срещи за свободна игра на живо, ако играе конкретна игра, може да се намери подобна игра в настолен вариант, която да играете семейно. Ако обича да си качва снимки, може да направите заедно фото албум с истински снимки и да го показва на приятелите си. Ако обича да снима с телефона, може да му вземете еднократен лентов апарат, полароиден или стар дигитален апарат, който не използвате.
 11. Ако използва телефона си за будилник може да купите часовник с будилник и да оставяте телефона в другата стая.
 12. Дайте отговорности на детето, за да се чувства полезно, уверено и ангажирано. В зависимост от възрастта може да обсъдите какви отговорности би поел. Може да полива цветята, да храни домашните любимци, да слага и вдига масата, да реди съдовете в миялната и да ги слага по местата след това, да помага с готвенето, с прането, с хвърлянето на боклука. От 3-годишно може да помага в много от семейните задачи. Това ще го кара да се чувства горд, че допринася за семейството.

Както с всяко нещо в живота важно е да има баланс, така че стига да не се прекалява с екранното време то може да се превърне във възможност за опознаване на детето ви, както и в осъзнато семейно време, в което да научавате нови неща и да се забавлявате заедно.

12 начина за ограничаване на екранното време при децата

Полин Донахю

Полин Донахю

Последни статии:

Курсове:

Още публикации от нашите специалисти:

Полин Донахю

Идеи за семейни занимания с децата- част 1

Ето идеи за игри или занимания, с които можете да се свържете с детето си, докато се забавлявате. Не е нужно игрите да са само детски. Mного често импровизираните и измислени игри от възрастните са по-интересни и за децата:

Към статията