гр.София, Бул ,,Александър Стамболийски” 147, вх. В, ет.1

Когато заговорим за страха, трябва да знаем, че това е това е аспект от нашето съществуване, който винаги ще е с нас. Страхът е основно човешко чувство и е свързан с инстинкта ни за оцеляване. Той е този, който ни прави предпазливи, съобразителни и ни кара да бягаме от опасността. В днешния объркан свят обаче ролята на страха в живота ни е водеща. За жалост основият мотив за действие на хората сега е именно страхът – не напускаме работата, която ненавиждаме, защото се страхуваме, че ще останем без пари; не се разделяме с неподходящ партньор от страх от самота; не позволяваме на децата да играят навън от страх, че някой ще ги нарани и пр. Допълнително подклаждане на страха се случва чрез медиите, които ежедневно ни заливат с новини за насилие, глад, мизерия и несправедливости, което съответно ни прави унили, уплашени, несигурни и слаби. Затваряме се в себе си и в зоната си на комфорт, и преставаме да търсим промени, предизвикателства и перспективи, защото пред себе си виждаме единствено „негово величество“страха. Така ставаме хора, които лесно се контролират и експлоатират. Най-общо казано ставаме лесни за манипулация. Единият от начините, чрез който можем да излезем от този порочен кръг е да опознаем себе си и се изправим срещу страховете си – да ги видим и извадим на показ. И да разберем, че често страхът ни е нереален и най-важното: той е неосъзнат от нас. А извадим ли го от дълбините на душата си, ще го осветим на дневна светлина и ще видим, че всъщност е малък и незначителен. А всъщност определя изборите в живота ни.

Всеки зодиакален знак е предразположен към различни страхове. В следващите редове ще ви запозная със слабите места на първите шест зодии. Разбрем ли нашите страхове, ставаме по-трудни за манипулиране и контрол.

Зодия Овен се страхува от поражение Той е боец. Битките го вдъхновяват и не би могъл да понесе, че е победен. Ако Овенът разбере, че не винаги е нужно да е прав и прояви търпение, а не агресия пред него ще се отворят безброй възможности и перспективи за развитие.

За Телците стабилността в живота е на първо място и я свързват с материални придобивки. Техният най-голям страх е от нищета. Страхуват се, че ще останат без пари или дом, а това, когато е в крайност ги прави алчни.  Ако Телците разберат, че парите са просто средство, а не цел – ще се освободят от огромен психологически товар.

Близнаците се страхуват, когато им липсва информация, която им носи знание и им позволява да реагират адекватно в трудни ситуации. А такива за тях са ситуациите, свързани с емоциите. Много по –лесно биха се измъкнали от емоционалното блато, ако са във връзка с всичко случващо извън тях. Ако разберат, че емоциите се изживяват, а не рационализират, ще бъдат много по-щастливи.

Ракът се страхува, че ще остане без емоционална подкрепа. Той има нужда от топло рамо, близост и дом-крепост, в който ще се чувства защитен. Имат нужда да принадлежат и да се слеят емоционално с друг, но ако разберат, че всеки принадлежи само на себе си, това ще им донесе усещане за самодостатъчност.

Най-големият страх на Лъвът е да не загуби своята уникалност. Лъвът твърдо има нужда да знае, че е роден със специална мисия и дадена от боговете съдба. Загуби ли това усещане, той се изявява като властен и деспотичен. Дори и най-малкият намек за обикновена съдба го прави раздразнителен. Осъзнае ли тази своя предразположеност, Лъвът много по-трудно ще се поддава на ласкателства, чрез които лесно бива манипулиран. 

Девата е доста тревожна зодия, но най-вече се страхува от безпорядъка в живота. Поставянето на категории, подредеността в определена сфера на бита им е вид контрол. Поставянето на ред в хаоса носи на Девата усещане за сигурност, което е характерно за всички земни знаци. Нужно е само да разберат, че не могат да подредят цялата вселена и така ще си спестят много тревоги.

Везните, както и останалите въздушни знаци, много се страхуват от неприятни емоционални изненади. Везните са умствен знак, който реално се интересува от законите, които определят човешките взаимоотношения и смята, че ако останови ред в тях, ще е застрахован срещу хаоса, който цари в емоционалния свят. Те държат на справдливостта и етиката, която може да се постигне единствено ако си обективен и отделен от емоциите си. Страхуват се, че могат да излязат извън контрол чрез тях, затова всичко минават през разума си и бягат от чувствата чрез рационализиране.

Скорпионът като воден знак има има нужда от сливане и емоционална привързаност. Най-големият му страх е от самота. По принцип това е основен страх и на трите водни зодии – Рак, Скорпион и Риби.  Скорпионът е твърде притежателен именно поради огромния си страх да не остане сам. Той се опитва да задържи партньора и връзката си в статично положение – фиксирана, вечна, устойчива. Така той ще е сигурен, че никога няма да бъде наранен и изоставен. Това обаче е твърде разрушително за всички участници, защото всичко на този свят е в движение и непрекъсната промяна. 

Животът за Стрелеца е едно огромно приключение, пътуване към истината и намирането на смисъл. За представителите на този огнен знак е равносилно на смърт, ако загубят усещането си за смисъл. Всичко, което правят трябва да има някаква цел и загубата на тази цел е най-големият страх за Стрелеца. Той вярва в своята истина и иска да има абсолютната свобода да търси и намира смисъла на своето съществуване. Така, че като обобщение бих казала, че основните страхове за Стрелеца са два – загуба на свобода и смисъл. 

Козирогът повече  от всичко се страхува да не бъде контролиран и ограничаван, когато покаже чувствата си и прояви емоционална близост. Колкото повече изисквате от него да се разкрие, толкова по – високи стени той строи помежду ви. Смята, че емоционалната близост го прави зависим, затова предпочита да разчита само на себе си. Той иска да си знае мястото – в обществото, работния колектив, семейството или партньорството, а това му носи усещане за сигурност. Така, че това е другият му страх – хаосът. Козирогът внася ред в своя свят като създава структура в ума си, където той заема определено място.

Водолеят както знаем е бунатарът на Зодиака и се противоспоставя на всчико, което намира за ограничаващо. Истината е, че в ума на уж широко скроения Водолей има вече създадени правила и етичен кодекс, който трудно може да бъде нарушен…и тежко му на този, който опита да го стори. Водолеят много се страхува, че някой ще наруши неговите правила. Това са умствени представи, мечти и стремежи, които бързо се превръщат в очаквания към околните. Много често въжделенията на Водолея представляват изключително трудно разрушими умствени убеждения, които му пречат да възприема нещата такива, каквито са. Парадоксът тук е, че свободолюбието на Водолея е провокирано от вътрешно самоограничаване. А е нужно само да приеме, че и околните имат мнение.

Дванадесетият знак Риби като последен от Зодиака се е докоснал до много страдание, заради способността си да съпреживява страха на всеки, който обича и така е получил много опитност…и болка. Рибите имат нужда от емоционална близост, рамо, на което да поплачат, топла прегръдка и много любов. Затова и най-големият им страх е да не останат сами. Парадоксално е, но тяхната защита срещу самотата е уединението и бягството във вълшебен свят, който често ги вдъхновява да творят прекрасно изкуство. Бягството от реалността за жалост може да се случи при Рибите посредством алкохол и наркотици. Затова, Риби, проявете мъдрост, воля и разум, за да не стигнаете до пристрастявания.

Това бяха основните страхове на знаците от Зодиака и като заключение ще напомня, че има само един ефективен  начин да преодолеем страховете си, а той е като се изправим срещу тях. Затова бъдете смели!

Валентина Радиева- Маренова е астролог и консултант, автор на астрологични статии в печатни и онлайн медии и помагам на хората чрез древната небесна наука да поемат във вярната посока в подходящия момент, да опознаят себе си и да бъдат щастливи. Помагам им да получат разбиране, че имат свободата да сбъдват живота си чрез воля и действие в синхрон с природните цикли.

Аз знам, че всеки човек е роден със свободна воля и избор как да изживее живота си, а астрологията е само „пътната“ карта, която ще го отведе по прекия път към личното щастие. Аз вярвам, че човек е роден да бъде щастлив и това е състояние, което зависи от личния избор!

Завършила съм обучение по натална и прогностична астрология към Астроцентър Урания, официален представител на Московската академия по астрология на Михаил ЛевинУспешно съм преминала специализирани курсове по хорарна, елективна, медицинска, бизнес астрология и синастрия. Работя със професионална програма за астрологични изчисления СОТИС.

От какво се страхуват представителите на 12-те зодии

Валентина Радиева - Маренова

Валентина Радиева - Маренова

Аз съм астролог и консултант, автор на астрологични статии в печатни и онлайн медии и помагам на хората чрез древната небесна наука да поемат във вярната посока в подходящия момент, да опознаят себе си и да бъдат щастливи. Помагам им да получат разбиране, че имат свободата да сбъдват живота си чрез воля и действие в синхрон с природните цикли. | Телефон: 0896 808 697 | Повече за мен...

Последни статии:

Екипът на Себеразвитие

Идеи за семейни занимания с децата- част 1

Ето идеи за игри или занимания, с които можете да се свържете с детето си, докато се забавлявате. Не е нужно игрите да са само детски. Mного често импровизираните и измислени игри от възрастните са по-интересни и за децата:

Към статията

Курсове:

Още публикации от нашите специалисти:

Екипът на Себеразвитие

Идеи за семейни занимания с децата- част 1

Ето идеи за игри или занимания, с които можете да се свържете с детето си, докато се забавлявате. Не е нужно игрите да са само детски. Mного често импровизираните и измислени игри от възрастните са по-интересни и за децата:

Към статията
Симоника Денева

Част 2: Начини за справяне и предотвратяване на депресия и тревожност при тинейджърите

  1. Отворено общуване: Това означава открита комуникация как се чувства родителят и детето, спрямо случващото се. Подкрепата на родителите е от ключово значение за

Към статията