гр.София, Бул ,,Александър Стамболийски” 147, вх. В, ет.1

Петя Костуркова

Детски психолог, психотерапевт

Детски психолог, психотерапевт в когнитивно-поведенческа психотерапия под супервизия, арт терапевт при тревожни състояния за деца и възрастни, мотивационно интервюиране. Водеща на обучения за успешни родители (ТУР).

Работи с деца, юноши и възрастни.

Ето какво казва Петя за себе си:

Години наред моето основно занимание бяха медиите и по-конкретно телевизията. Това ми даде много възможности и срещи с различни хора, упражняващи разнородни професии. Медиите макар да претендират за обективност и представяне на реалността, такава каквато е, всъщност са една добре смазана машина, която в много случаи изкривява истината и оказва влияние върху общественото мнение. Тези неща ме накараха да се замисля в дълбочина за хората, възприятията им, стереотипите им.

Като всеки човек и аз имам своите търсения по отношение на живота, взаимоотношенията с другите и спецификата на техните възгледи.

Това ме накара да се обърна към Психологията. След години на активно обучение и практика, смело мога да кажа, че в нейно лице открих това нещо в живота си, което ми носи истинско щастие и удовлетворение, чрез което израстнах и преоткрих себе си.

Всеки от нас има своите проблеми, трудности, конфликти, които засягат нас самите, партньорите ни, заобикалящите ни хора. Много често ги пренасяме и в другите сфери на живота си. И накрая възприемаме целия свят през призмата на тези проблеми. Появява се депресията, страховете, чувството за неудовлетвореност от живота, раздразнение, агресивност, вина… Когато хората са в депресия и изпитват тревожност, се наблюдава изместване на начина, по който обработват информацията, което води до негативна предубеденост. Още повече, че тези хора са склонни да правят негативни заключения  и то от късчета фрагменти на „доказателства“. В подобна ситуация рядко имаме време за логична дедукция, а разчитаме на бърза интерпретация, което ни отдалечава от реалната картина.

Как да се справим с всичко това? Най-ефективният начин е да потърсим професионална помощ.

В подобни случаи техниката на когнитивно поведенческата терапия работи отлично. Ето защо в своята работа залагам на различни подходи от когнитивно – поведенческата терапия и мотивационното интервюиране, на техники от арт терапията. Включвам още творчески задачи, ролеви игри и приказки за подкрепа при формиране на индивидуалността.

Дейностите, които предлагам са в сферите на:

 • психологично консултиране за деца и възрастни;
 • трудности, житейски кризи, загуба на близки, раздяла;
 • тревожност, напрежение, безпокойство;
 • зависимости;                                         
 • хранителни разстройства;
 • панически атаки;

Образование и квалификации:

 • Магистър Училищна психология;
 • Сертифицирано обучение към Българска асоциация по Когнитивно-поведенческа психотерапия ( БАКПП- Институт за екология на мисленето);
 • Мотивационно интервюиране (МИ) – Милър и Ролник. Подпомагане и мотивиране на личностната промяна в нейните разнообразни форми – сертифициран модул;
 • Арт терапия – Основни техники в Арт терапията – сертифициран семинар;
 • Арт терапия -Приложение на Арт терапия при тревожни състояния при деца и възрастни – сертифициран семинар;
Петя Костуркова

Петя Костуркова

Детски психолог, психотерапевт в когнитивно-поведенческа психотерапия под супервизия, арт терапевт при тревожни състояния за деца и възрастни, мотивационно интервюиране. Водеща на обучения за успешни родители (ТУР).

Запазете час

Още от автора: