гр.София, Бул ,,Александър Стамболийски” 147, вх. В, ет.1

За гнева и прошката има много написано. Днес всекидневно се сблъскваме с груби и агресивни прояви, виждаме ги докато шофираме, чуваме ги по новините, четем в социалните мрежи. Агресията е част от живота ни и е едно от проявленията на гнева. Под една или друга форма гневът присъства във всяко живо същество, защото е в основата на оцеляването. Агресията може да бъде външно изявена и заплашително бурна, но може да бъде и скрита под маската на дружелюбно поведение и мила усмивка. Натикана навътре в душата на човек тя е също така заплашителна и още по-опасна, защото не е явна. Нарича се пасивна агресия и се усеща от околните, но е много трудно да кажеш на агресора, че я притежава, защото не е видима.

Чрез астрологията може да се направи сравнително точен анализ на начина, по който всеки един зодиакален знак има склонност да изразява агресия. Естествено не е окончателно валиден за всеки индивид, защото зависи от семейната среда, възпитанието, обкръжението. 

В следващите редове ще ви разкажа за начина, по който автоматично изразяват себе си, когато са ядосани. Кое е онова, което ги активира, дали имат склонност да се прикриват гнева си и дали прощават лесно – ще научите сега.

Зодия Овен се ядосва бързо и буйно. Овенът е огнен знак и метафорично се описва с онзи огън, който дава искрата, пали фитила. Действа мигновено на всеки импулс. Не се изпречвайте на Овен, когато е ядосан, защото може да ви помете. Бъдете сигурни, че нищо няма да ви спести в пристъп на ярост – може да ви обиди, напсува, крещи или да тропне с юмрук по масата. Сблъскате ли се с тази буря, просто се скрийте „на сухо“ и почакайте да отмине, защото и това става бързо. Пристъпът на гняв отминава така бързо, както е дошъл. Но как прощава Овенът? Овните са добродушни хора и лесно прощават незначителни провинения. Но ако ги разочаровате сериозно, бъдете сигурни, че ще ви зачеркнат кардинално от живота си веднъж и завинаги. Едно от нещата, които не биха простили е изневярата.

Трудно е да ядосаш Телеца. Това са търпеливи хора, които не реагират на всичко, което виждат и чуват. Допускат до себе си само неща, които са основателни и значими затова казваме за тях, че са практични. Телецът е земен знак и това го прави здраво стъпил на земята човек, който не се поддава лесно на емоциите. Трябва дълго време да бъде подлаган на постоянни провокации и дразнения, за да избухне. Но избухне ли, няма сила, която да го спре. Пазете се от гнева на Телеца – той мощен и всепомитащ! Пред нищо няма да се спре, за да се отстои и никога няма да отстъпи ако е решил да се бори (стига да е решил). Няма да прости и забрави нещо, което го е наранило и може да бъде доста отмъстителен. Затова – внимавайте много с Телците!

Близнаците са като въздуха – отваряш прозореца и той нахлува във всяко кътче на стаята. Реагират на всичко, до което се докоснат. Възприемат живота като едно огромно информационно поле и понякога се губят в мрежата на тази информация. Това да се „докосват“ до всичко ги прави доста раздразнителни. Не са крайно избухливи или агресивни, но могат да бъдат много хапливи. Боравят отлично със словото и това е тяхното силно оръжие. Обикновено агресивните им прояви са свързани с нервни изблици, които са остри, но повърхностни и краткотрайни. Прощават лесно, но ако решат да отмъщават могат да бъдат много изобретателни и да измислят перфектното наказание за вас. Единият ден сте най-големият им враг, на следващият ден – най-верният им приятел. Непостоянството е в основата на техния характер.

Ракът е най-обидчивата зодия. Представителите на тази зодия са чувствителни и нежни хора, които имат нужда от емоционална подкрепа. Защитата, която са си изградили не им позволява да избухват остро. Често потискат гнева си, който напира в тях и иска да излезе, а това най-често се случва под формата на мрънкане. Мрънкат, защото са ядосани или защото са наранени. Другата им защита от яростта е бягството. Затварят се в черупката си и не допускат нищо да ги докосне. Прощават лесно, особено, когато обичат някого. Раците са едни от най – приемащите хора, защото знаят, че всеки човек е изначално несъвършен (толкова, колкото и те самите). Когато обаче капката прелее чашата им на търпението, пазете се от гнева им, защото е като цунами – опустошава всичко след себе си!

Лъвът е великодушен. Лесно прощава, но винаги ще усетите неговата снизходителност, когато го прави. Все едно царят опрощава поданиците си. Решението да прости взима сам и никой не е в състояние да го убеди в обратното. Ако е решил, че провинението е недопустимо, може да ви отпише от живота си. Пак ще контактува с вас, но със сигурност ще усетите, че „лъчите“ му вече не греят във вашата посока. Гневът на Лъва е мощен и страшен, прилича на ранен звяр и може да уплаши всекиго. Държи го дълго, не му минава лесно, затова не дразнете излишно „хищника“. Но и бъдете сигурни, че няма да тръгне да търси отмъщение или реванш – под неговото достойнство е. Просто ще ви удостои с безразличие.

Девата е велик анализатор и това дали да се ядоса или не също обмисля детайлно. Разделя информацията, оглежда я от всички страни и обмисля как да реагира. Това е ментален знак и иска да разбере всичко през ума си. Но разбирането при тях не значи приемане и емоциите остават често на заден план. Емоциите си Девата опитва да рационализира, а те (емоциите) се изживяват и ни правят хора. Затова неприемането на емоционалната страна на живота често ги прави хора, които несъзнателно потискат и гневните си изблици. Агресията се превръща в автоагресия и оказва негативно влияние на здравето им. Прекаленото мислене ги прави тревожни. Уникалният им интелект може да ги превърне в изобретателен отмъстител. Под любезната усмивка може да крои дяволски план за реванш. Затова имайте винаги едно на ум ако ваш противник е под знака на Девата.

Везните са знак на баланса, любовта и красотата. Те не обичат кавгите и често избягват конфликтни ситуации. Дори и да са ядосани, те успяват да запазят добрия тон. Делят всичко на две и инициатива, и отговорности. Везните са пластични и умеят да се нагаждат към всяка ситуация, но вътрешно са много устойчиви и знаят как да владеят своите емоции. Това е противоположния знак на Овена, който умее да се бори и устоява силово на всяка външна провокация, но вътрешно е емоционално тромав. Везните имат вътрешна стабилност, но реакциите им са меки и пластични. Няма да ги видите да крещят истерично или да блъскат с юмрук по масата. Дори в критична ситуация ще запазят добрият тон и умерено поведение. Ще ви бъдат много благодарни ако се държите с тях любезно, аргументирано и логично. Това е знак на сътрудничеството и биха простили определени провинения ако целта е обща кауза. Имат нужда от любов и партньорство, затова ако обичат някого биха направили много за него. 

Скорпионът е непредсказуем. Зад невъзмутимата му външност кипят огнени страсти и изгарящи желания. Истинските емоции умее да прикрива, затова неговите действия често са неочаквани за околните. Генерира в себе си огромна енергия и естественото му състояние е конфликтното. Скорпионът е боец и винаги очаква удар, за да го отбие – така утвърждава себе си. Много му е важно да запази своята индивидуалност и се опасява да не бъде обсебен от околните. Представителите на този зодиакален знак са неотстъпчиви, настъпателни и могат да бъдат много опасни, когато са ядосани. Изключителната проницателност им помага точно и бързо да видят слабите ви страни и да ви наранят точно там, където най ще ви заболи. Опасни противници са, затова бъдете внимателни с тях. Могат да бъдат много жестоки и отмъстителни, а изневяра никога не биха простили. Разчитат само на себе си, притежават висока степен на самозащита, издържливост и оцеляват в трудни времена. Дори ако трябва да минат през „трупове“.

Стрелецът е знак, който има нужда да намери своето място в социума, в света. Активен е и търси далечна и сериозна цел, упорито се движи към нея, като й подчинява  всичките си контакти, приятелства и обкръжение. Винаги общува с хора, които се движат в една посока с него и му помагат. Открити и отворени са, но при цялата си контактност са изключително самотни. Прями са и казват всичко, което мислят. Праволинейността им често изглежда като грубост, дори като конфликтност, но истината е, че са искрени и не целят да засегнат никого. Най-важната за тях дума е „авторитет“ и биха се разгневили ако някой ги подцени. Дори, когато са ядосани подхождат с уважение към опонента си. Не са дребнави, защото гледат по-мащабно на света и философски на живота, затова много неща биха простили, ако естествено получат извинение, поощрение и признание. 

Козирогът е законопослушен знак, често консервативен и не обича объркани, недоизказани неща. Заедно с Овена и Стрелеца обича да казва нещата в прав текст. Козирогът се държи на положение, сериозен е,  но в емоционално отношение е инфантилен. При цялата му външна контактност е вътрешно затворен и се обгражда от другите със стена. Често това е един дълбок мистик, потопен в себе си, който гледа на света отстранено. Изразяването на гнева е нещо, което често не си позволява. Като човек, който обича да спазва законите, не би си позволил да реагира неприемливо спрямо общоприетите норми в обществото. Но у дома и с близките си позволява остри реакции. Ако приема някого за авторитет би простил и непростимото, но за останалите подходът е коренно различен. Често може да е отмъстителен като отмъщението е обмислено търпеливо, методично и стратегически. Ако сте го наранили сега, очаквайте реванш дори и след 2 години. Козирогът забавя, но не забравя….

Водолеят е раздразнителен, докачлив и изключително реагентен знак. Мигновено откликва на всяка дума и се дразни неуместно. Избухва често. Хубавото е, че и бързо му минава, дори забравя какво го е активирало така. Представителите на този въздушен знак са добродушни хора и макар да са бунтари, те никога не биха търсили отмъщение. Тяхното човеколюбие ги кара да прощават провиненията на околните, но им е много трудно да забравят грешките на тези, които не отговарят на техния етичен кодекс. Този така устремен към бъдещето Водолей често върти в ума си минали обиди и ненужно се натоварва. Но за отмъщение и наказание не би могло да говорим.

Рибите са перманентно отнесени в собствения си свят и често могат да пропуснат, когато някой ги обиди. Не забелязват, когато и те самите го сторят спрямо околните. Крайно изненадани са ако разберат, че това се е случило. Тяхното добро сърце и алтруистичен дух не им позволява да накажат онзи, който ги е наранил. По-скоро „се гмуркат“ в дълбокото и изживяват предателството в уединение, размисъл и самосъжаление. Не отмъщават, защото вярват, че съдбата сама ще си свърши работата. Не са много активни в това да се отстояват. Този чувствителен знак прави притежателите си силно раними. Емпати по рождение те усещат всяка емоция на другия и често я съпреживяват с него. Ако представител на Рибите има огнен асцендент е възможно да изрази бурно гнева си, но често той е повърхностен. Прощават всичко на всеки, защото носят мъдростта в себе си. Приемането на хората и обстоятелствата в живота такива, каквито са е тяхната силна черта.

И в заключение бих добавила, че прошката е акт, който ни разтоварва от излишно бреме, но само разбирането ни дарява със свободата да живеем без трупаме обида и гняв.

Автор: Валентина Радиева-Маренова

Контакти: 0896808697

E-mail: vmarenova@gmail.com

vmarenova@astrohoroskopi.com

Сайт: https://astrohoroskopi.com

Facebook: https://www.facebook.com/astrologyconsulthoroskop/

Как изразяват гнева си представителите на различните зодии и как прощават

Picture of Валентина Радиева - Маренова

Валентина Радиева - Маренова

Аз съм астролог и консултант, автор на астрологични статии в печатни и онлайн медии и помагам на хората чрез древната небесна наука да поемат във вярната посока в подходящия момент, да опознаят себе си и да бъдат щастливи. Помагам им да получат разбиране, че имат свободата да сбъдват живота си чрез воля и действие в синхрон с природните цикли. | Телефон: 0896 808 697 | Повече за мен...

Последни статии:

Екипът на Себеразвитие

Идеи за семейни занимания с децата- част 1

Ето идеи за игри или занимания, с които можете да се свържете с детето си, докато се забавлявате. Не е нужно игрите да са само детски. Mного често импровизираните и измислени игри от възрастните са по-интересни и за децата:

Към статията

Курсове:

Още публикации от нашите специалисти:

Екипът на Себеразвитие

Идеи за семейни занимания с децата- част 1

Ето идеи за игри или занимания, с които можете да се свържете с детето си, докато се забавлявате. Не е нужно игрите да са само детски. Mного често импровизираните и измислени игри от възрастните са по-интересни и за децата:

Към статията
Симоника Денева

Част 2: Начини за справяне и предотвратяване на депресия и тревожност при тинейджърите

  1. Отворено общуване: Това означава открита комуникация как се чувства родителят и детето, спрямо случващото се. Подкрепата на родителите е от ключово значение за

Към статията