гр.София, Бул ,,Александър Стамболийски” 147, вх. В, ет.1

Изкуството е прекрасен начин, човек да развие своята уникалност. То създава и материализира нашите духовни ценности, изразяващи личния аспект на автора. В този свят сме научени всяко нещо да бъде оценявано, според определени възгледи и норми. Тази оценка е граница, която често обуславя нашите възприятия. За мен, като творец е важно човек да може да изрази Себе си, такъв какъвто е в момента на своето преживяване. Да бъде това, което истински желае от вътре без да се страхува.
Нашият мозък главен отговорник за творческия процес е дясното ни полукълбо. Научно доказано, е че повечето хора развиват само лявото полукълбо на мозъка и игнорират творческия потенциал на дясното. С лявото ние приемаме речева информация, благодарение на него имаме способността да четем, да пишем да запаметяваме информация, да мислим логично и да анализираме. А дясното полукълбо на мозъка е отговорно за духовното в човек- изкуството, фантазия, интуиция… В днешно време прекарването в интернет е факт. В тази виртуална реалност пълна със забавления, децата както и ние развиваме лявото полукълбо за сметка на дясното, което дава своите отражения. Двете полукълба работят заедно и за нас би било полезно да ги стимулираме и балансираме. Развитието на дясното полукълбо е свързано с изкуство. Когато творим, рисуваме, пеем, танцуваме, пишем поезия, създаваме скулптори, медитираме или слушаме музика ние стимулираме това полукълбо. То е отговорно за емоциите, за способностите и наклонността към изкуството. Отговаря за въображението. Подчинява движенията на лявата половина на тялото, различава темпо и мелодии, отговаря за ориентацията ни в пространството, както и за хумора. Запомня чрез изображения, извежда истината, чрез събиране на една или повече предпоставки и отговаря за нашата интуиция. Разединението на двете полукълба или потиснатото въображение може да се сравни с това, когато човек ходи на фитнес и тренира само едната половина на тялото си. Можем да си представим какъв ще е резултата. Лявото полукълбо работи само с това, което вече е научено и известно. Функциите на дясното са да работи с неизвестното. Всички решения съществуват в информационната банка на вселената. А нашият мозък е един компютър, който може да се свърже с тази банка и да избере най-добрият вариант за нас. Дясното полукълбо е отговорно за този процес при деца и възрастни. Свързването на двете полукълба се нарича вдъхновение. Вдъхновението е състояние на хармония, както в ума, така и в душата.

Творчеството е невероятен инструмент, който помага да извеждаме своите мисли и чувства в обекти. В работата си с деца и възрастни, и най-вече в житейският си опит се научих да прилагам и комбинирам творчество и Себепознание. Това е прекрасен начин за разкриване на личността и вътрешната й действителност. Има хора, които рано или късно са призовани да стигнат до въпросът – “Кой съм аз и какво правя тук?“ , а това е началото на Пътя към Себепознанието.

Мая Петрова е специалист и коуч по нейрографика, арт коуч, декоратор, дизайнер на силикати и художник. В курсове по арт терапия със захарно тесто и нейрографика.

„Смятам, че всеки човек има потенциал, който може да разгърне. Може да бъде и да получи  това, което иска. Да бъде полезен на себе си и околните. За това винаги е нужно съответното действие. Направи своето действие тук и сега!“

Как методът нейрографика влие върху ума

Picture of Мая Петрова

Мая Петрова

Казвам се Мая Петрова и се занимавам с различни видове творчество, като рисуване, нейрографика, декорация, глина и други. Всичко, което може да бъде създадено с ръце. Творчеството е един прекрасен начини да изведеш в образ вътрешното си състояние и да бъдеш създател. | Телефон: 0899 313 604 | Повече за мен...

Последни статии:

Екипът на Себеразвитие

Идеи за семейни занимания с децата- част 1

Ето идеи за игри или занимания, с които можете да се свържете с детето си, докато се забавлявате. Не е нужно игрите да са само детски. Mного често импровизираните и измислени игри от възрастните са по-интересни и за децата:

Към статията

Курсове:

Още публикации от нашите специалисти:

Екипът на Себеразвитие

Идеи за семейни занимания с децата- част 1

Ето идеи за игри или занимания, с които можете да се свържете с детето си, докато се забавлявате. Не е нужно игрите да са само детски. Mного често импровизираните и измислени игри от възрастните са по-интересни и за децата:

Към статията
Симоника Денева

Част 2: Начини за справяне и предотвратяване на депресия и тревожност при тинейджърите

  1. Отворено общуване: Това означава открита комуникация как се чувства родителят и детето, спрямо случващото се. Подкрепата на родителите е от ключово значение за

Към статията