гр.София, Бул ,,Александър Стамболийски” 147, вх. В, ет.1

комуникация
С течение на времето общуването между хората става все по-напрегнато и емоционално, поради липсата на знания и умения как да подобрят комуникацията си. 

В древността, когато още не е била създадена писменост, хората са общували помежду си чрез жестове, мимики, чрез езика на тялото. В основата на комуникацията обикновено стои емоцията. Например, когато някой пещерен човек се е ядосал, е удрял с пръчка “виновника” и обратно, когато е бил щастлив – е танцувал и крещял от изблици на радост. Колко първично, но и колко просто и открито в същото време, е била комуникацията между нашите предци.

С развитието на технологиите, животът става все по-забързан, напрегнат и фалшив. Потапянето в света на илюзията, чрез интернет пространството и приложенията, в които хората заемат желаната от тях роля, възпрепятства още повече истинската комуникация.

Голяма част от хората се стремят да се покажат по-щастливи, по-успели, по-красиви, недостижими и т.н., обикновено за да запълнят някакви липси от детството си. Колко често се случва, когато някой е между хора, да се държи като пълноценно щастлив, а като се прибере и остане сам –  да е тъжен и да изпада в дълбоки емоционални състояния.

Една  от причините за това поведение и  отричането на негативните чувства и емоции, е неприемането на самите себе си, такива каквито сме. Човекът е част от природата, какво обаче  се случва в нея, замисляли ли сте се? Кое всъщност е добро и кое- лошо?

Така както съществува ден и нощ, прилив и отлив, има и тъмни и светли периоди в нашия живот. Изборът ни като какви ще ги приемем зависи от нашата гледна точка, типа нервна система и натрупания житейски опит.

За да вземем решение, може да се запитаме: “Това полезно ли е за мен? “ Така ще намерим индивидуалното за нас добро, в конкретната ситуация.
Природата на всеки човек е индивидуална, но още от бебе, той съществува в различни социални  групи като семейстсво, приятели, училище, работа… Затова в нас преобладава желанието да се харесаме и бъдем приети от обществото. В силния си стремеж към това, понякога човек започва да потъпква себе си и своите потребности в името да угоди на останалите и да избягва конфликти.

Упражняването на това мазохистично поведение с течение на времето става все по-пагубно за личността – той загубва своята идентичност, остава подчинен , живеейки живот, който другите искат от него. За да се освободи от този модел на поведение е нужно желание и действие за промяна. Тя може да започне с четене на книги за самопомощ, посещаване на курсове за личностно развитие, както и психологически консултации.

Представям няколко идеи за това как да започнем да отстояваме и изразяваме себе си успешно и да подобрим комуникацията си:

 

1. Наблюдавайте своите мисли и физически усещания.
2. Говорете единствено от първо лице и единствено число.
3. Заявете каква е емоцията/чувството, която изпитвате и причината за нея.
4. Обяснете от какво имате нужда.
5. Разговаряйте спокойно, излушвайки събеседника си.
6. Повторете отново стъпките от 1 до 5 при повторна конфликтна ситуация.
Автор: Симоника Денева

Вижте още:

Защо съвременният човек се чувства все по-нещастен и самотен? | Psiholozi – Намери психолог, психотерапевт

Как да подобрим комуникацията си с хората?

Picture of Симоника Денева

Симоника Денева

Психолог, базов психотерапевт, треньор по личносностно развитие (лайф коуч), водещ на обучения за себепознание, себеразвитие и автор на курса „Силата на Свободното изразяване“ Работи с тинейджъри и възрастни в гр. Бургас и гр. София – www.seberazvitie.com

Последни статии:

Екипът на Себеразвитие

Идеи за семейни занимания с децата- част 1

Ето идеи за игри или занимания, с които можете да се свържете с детето си, докато се забавлявате. Не е нужно игрите да са само детски. Mного често импровизираните и измислени игри от възрастните са по-интересни и за децата:

Към статията

Курсове:

Още публикации от нашите специалисти:

Екипът на Себеразвитие

Идеи за семейни занимания с децата- част 1

Ето идеи за игри или занимания, с които можете да се свържете с детето си, докато се забавлявате. Не е нужно игрите да са само детски. Mного често импровизираните и измислени игри от възрастните са по-интересни и за децата:

Към статията
Симоника Денева

Част 2: Начини за справяне и предотвратяване на депресия и тревожност при тинейджърите

  1. Отворено общуване: Това означава открита комуникация как се чувства родителят и детето, спрямо случващото се. Подкрепата на родителите е от ключово значение за

Към статията