гр.София, Бул ,,Александър Стамболийски” 147, вх. В, ет.1

НЕ на позитивното мислене

Все по-често в ежедневието ни, се чуват изказвания от рода на : „ Мисли позитивно“, „ Всичко ще бъде наред“, „Не обръщай внимание“, в резултат на което, слушателят на тези съвети се чувства все по-виновен и ядосан на себе си…За това, че не може да се справи и неговия ум „ражда“ основно негативни послания. Освен подкрепящата социална среда, към нас са отправени и много сходни послания от филмите, които обясняват за силата на мисълта и как чрез  нея привличаме събития в живота си…

Истината е, че във всичко има доза истина, но това е част от цялата истина. Има емоционални  състояния в живота на човек, които могат да го доведат до т.нар. психични неразположения, които могат да стигнат и до психични разстройства, ако не се предприемат мерки навреме. В този случай, когато има непрекъснато повтарящи се негативни мисли, безспокойство, страх и/или нежелание за извършване на житейските ангажименти, то тогава говорим за психичен проблем. И допълнителното нареждане, затова какво трябва  да се прави и мисли, е много по-вредно, от това  просто да замълчим и изслушаме търпеливо нашия приятел, дете, родител.

Позитивното мислене в този случай само „замита боклука под килимчето“. Възможно е да се проявят симптоми и на физическо ниво, поради психичното състояние. Това могат да бъдат проблеми със съня, паник атаки, липса апетит или преяждане, болки в стомаха, главата, кожни проблеми и прочие. Винаги, когато имаме симптом е важно навреме да му се обърне внимание, той показва, че има бъг в нашата телесна система. Ако лекарите твърдят, че няма  физически проблем, то е много вероятно да е свързан с психо-емоционалното състояние на човек.

 

Затова не положителното, а адекватното, логическо мислене е това, което е полезно да бъде водещо в живота на осъзнатия човек. Ако той изпитва затруднение с това, винаги може да се насочи към нужния специалист, а именно психолог или психотерапевт.

 

Aвтор: Симоника Денева

Как съзнателно да променя живота си? | Psiholozi – Намери психолог, психотерапевт

„НЕ“ на Позитивното мислене!

Симоника Денева

Симоника Денева

Психолог, базов психотерапевт, треньор по личносностно развитие (лайф коуч), водещ на обучения за себепознание, себеразвитие и автор на курса „Силата на Свободното изразяване“ Работи с тинейджъри и възрастни в гр. Бургас и гр. София – www.seberazvitie.com

Последни статии:

Курсове:

Още публикации от нашите специалисти:

Полин Донахю

Идеи за семейни занимания с децата- част 1

Ето идеи за игри или занимания, с които можете да се свържете с детето си, докато се забавлявате. Не е нужно игрите да са само детски. Mного често импровизираните и измислени игри от възрастните са по-интересни и за децата:

Към статията