гр.София, Бул ,,Александър Стамболийски” 147, вх. В, ет.1

умора

Все повече хора днес се оплакват от проблеми със съня и чувство на умора. Но силната чаша кафе не е единственият начин да се събудите: следващия път, когато се окажете в следобеден (или сутрешен) спад, опитайте тези съвети, които да ви помогнат да функционирате по-ефективно, когато сте уморени:

  1. Движете се

Изглежда контрапродуктивно, но упражненията всъщност могат да ви дадат тласък на енергия. Сутрешната тренировка може да ви помогне да преминете през първата част от деня си по-лесно, както и тренировката, когато настъпи следобедният ви спад, вместо енергийна напитка. Някои проучвания показват, че почивката от работа за упражнения ще ви даде тласък на производителността, което ще ви помогне да противодействате на времето, което сте прекарали извън офиса.

 

Ако не можете да се измъкнете за истинска тренировка, просто скачането нагоре-надолу на бюрото или правенето на малко разтягане може да накара кръвта ви да тече достатъчно, за да ви накара да функционирате по-добре и да се почувствате малко по-енергични.Нещо повече, ако сте уморени, защото не спите добре, редовните упражнения могат да ви помогнат да спите по-добре.

 

  1. „Заредете“ се на слънце против умора

Ако не можете да излезете на чист въздух и слънчева светлина, намерете ярка светлина на закрито. Така или иначе ще получите енергия, но естествената светлина е по-добра, защото повишаването на нивата на витамин D – което ще направите, ако излезете навън за 15 минути – може да ви накара да се почувствате по-енергични и по-малко капризни и стресирани. Можете дори да комбинирате тези два съвета и да се разходите на слънце за двойно повишаване на фокуса и по-малко умора.

 

  1. Пийте повече вода

Може да си мислите, че пиенето на кафе е най-добрият начин да захраните мозъка си, когато не сте готови да работите, но водата е това, от което тялото ви наистина се нуждае, когато сте уморени. Дехидратацията кара тялото ви да работи по-усилено, което може да ви накара да се чувствате още по-уморени. Така че пийте и продължавайте да пиете, за да останете хидратирани през тежките дни. Около 35мл – 40мл/кг  е нормата за оптимално поддържане на системата.Докато сте на работа, напръскайте малко вода върху лицето си. Ако сте вкъщи си вземете бърз душ като редувате топла със студена вода.

 

  1. Яжте жива храна

Ако сте с ниска енергия през повечето време, е вероятно в менюто ви да присъстват повече преработени въглехидратни и захарни храни, които изискват много повече енергия за преработване. Доказано, е че започване на хранителен режим спомага за по-доборото психо-емоционално състояние на човек. Честото  ядене, т.е. на всеки три или четири часа и придържането към живи храни, поддържа тялото ви заредено и енергично.

 

  1. Поемете дълбоко въздух

Когато сме стресирани, сме склонни да дишаме по-плитко, което може да ни накара да  чувстваме умора по-силно от обикновено. Обърнете внимание на дишането си и отделете минута или две, за да поемете големи, дълбоки вдишвания. Правете това, което йогите наричат ​​„коремно дишане“, което означава, че наистина трябва да видите как стомахът ви се движи навън и навътре, докато вдишвате и издишвате. Опитайте да вдишвате до пет, да задържите дъха си за няколко секунди и да издишате до броене до пет. Дишайте през носа и издишайте през устата. Дихателните техни са едни от  най-ефективните, които спомагат за справяне със  стрес и умора.

 

  1. Слушайте малко музика

Ако можете да го направите там, където сте, слушайте музика, която ви кара да се чувствате добре. Още по-добре, ако можете да танцувате наоколо и буквално да накарате кръвта си да изпомпва. Разбира се, само малка умствена почивка и може би това, че се чувствате малко глупаво, прави чудеса за вашето отношение и може да ви накара да се почувствате по-енергични.

 

  1. Запишете го и го пуснете

Ако нещо конкретно изтощава енергията ви и не можете да се справите веднага, напишете какво ви притеснява. Признайте, че не можете да се справите с проблема в момента или ако можете, направете го. Ако това е нещо напълно извън вашия контрол, признайте това. След това се отървете от проблема, като разкъсате написаното, запечатате го в плик и го изхвърлите. Избягването на това нещо от ума и гърдите ви ще улесни фокусирането върху това, което можете да правите и какво трябва да правите, ще ви накара да се почувствате по-енергични и ще помогне за справяне с чувството на умора.

 

Умора – 7 техники за спряване с нея

Автор: Симоника Денева

Бърнаут или стрес – как да си помогнем? | Seberazvitie.com

Непоисканото добро! – Психологичен център Бургас (kibal.bg)

Умора – 7 техники за справяне с нея

Симоника Денева

Симоника Денева

Психолог, базов психотерапевт, треньор по личносностно развитие (лайф коуч), водещ на обучения за себепознание, себеразвитие и автор на курса „Силата на Свободното изразяване“ Работи с тинейджъри и възрастни в гр. Бургас и гр. София – www.seberazvitie.com

Последни статии:

Екипът на Себеразвитие

Идеи за семейни занимания с децата- част 1

Ето идеи за игри или занимания, с които можете да се свържете с детето си, докато се забавлявате. Не е нужно игрите да са само детски. Mного често импровизираните и измислени игри от възрастните са по-интересни и за децата:

Към статията

Курсове:

Още публикации от нашите специалисти:

Екипът на Себеразвитие

Идеи за семейни занимания с децата- част 1

Ето идеи за игри или занимания, с които можете да се свържете с детето си, докато се забавлявате. Не е нужно игрите да са само детски. Mного често импровизираните и измислени игри от възрастните са по-интересни и за децата:

Към статията
Симоника Денева

Част 2: Начини за справяне и предотвратяване на депресия и тревожност при тинейджърите

  1. Отворено общуване: Това означава открита комуникация как се чувства родителят и детето, спрямо случващото се. Подкрепата на родителите е от ключово значение за

Към статията